Svar på ofte stillede spørgsmål om træpiller

Vi har samlet svarene på en række ofte stillede spørgsmål om træpiller herunder: 

Hvad er brændværdien i jeres træpiller?
Brændværdien i træ pr. kilo er den samme for alle træsorter. Dog er der marginale afvigelser, men de er så små så de er uden betydning for private forbrugere.

 

Hvor produceres de træpiller I sælger?
Vores træpiller produceres af udvalgte leverandører i Sverige, Rusland, Polen og de baltiske lande. 

 

Hvad er træpiller lavet af?
Træpiller er lavet af rent træ. Træet omdannes til træspåner, der presses sammen med vanddamp.

Træpiller var et produkt som opstod i begyndelsen af halvfemserne. Da havde Danmark mange træforarbejdende virksomheder, og biproduktet herfra savsmuld og spåner var et problem for fabrikkerne, som de måtte betale for at få bortskaffet. Savsmuldet blev da presset til træpiller istedet. De følgende år steg efterspørgslen efter træpiller eksplosivt og trævarefabrikkerne flyttede til Østeuropa. På et tidspunkt måtte man begynde at fælde friske stammer, afbarke dem og omdanne dem til træpiller. I dag laves langt hovedparten af pillerne på den måde.
 

Bestil træpiller her 

 

 


Kan jeg være sikker på der ikke er lim eller andre kemikalier i træpillerne?

Ja. De første år vi handlede i Østeuropa, var kvaliteten derfra generelt dårlig. Moralen dèr var en anden end vores, så der blev puttet mange spændende ting i. I dag er der langt mellem fejlene, og kun hvis man ukritisk søger det billigste på markedet oplever man det.

 

Er der smuld i træpillerne?
Der er ingen smuld i træpillerne du får fra os. Når pillerne ankommer til dansk havn, er der typisk 4% smuld, som vi sigter fra og sælger til brændsel og andre formål.

 

Kan man kontrollere træpillernes kvalitet ved at putte dem i vand?
Urenheder som sand giver forøget slaggedannelse. Sand og andre fremmedlegemer kan afsløres ved at opløse træpiller i vand, og de tungeste dele vil synke til bunds.

 

Hvorfor er askens smeltepunkt så vigtig?
Slaggedannelse opstår ved at asken smelter. Det gør den ved forskellige temperaturer, men hvis man køber piller med en smeltetemperatur på 1400 grader og derover er man på den sikre side. Som garanti for kvaliteten af vores træpiller kan du se testresultaterne.

 

Hvad er vandindholdet i jeres træpiller?
Vandindholdet er ca. 6-7%, hvilket er helt normalt for træpiller.

 

Kan jeg få træpillerne blæst ind?
Ja, vi leverer løse træpiller til indblæsning - dog kun på Fyn med brofaste øer samt i Trekantområdet. Vores blæsevogne har ca. 30 meter slange med og kan blæse træpillerne direkte i din silo eller opbevaringsrum. Det bedste er at have så kort en blæsevej som muligt, og helst uden "knæk" på vejen. Du skal have et passende rørsystem, som du kan købe hos os. 

 

Sælger I træpiller i løs vægt?
Ja. Du kan både få løse træpiller leveret og du kan også selv afhente træpiller i løs vægt hos os. 

 

Leverer I træpiller i hele landet?
Ja, vi leverer træpiller i sække i hele landet. Løse træpiller til indblæsning leveres kun på Fyn med brofaste øer samt Trekantområdet. Du kan se mere om levering af træpiller her.

 

Kan I køre træpillerne helt ind i mit fyrrum/lagerrum?
Ja. Bor du på Fyn eller i Trekantsområdet, har vi altid en mobiltruck med og det er med i prisen. Vores dygtige chauffører, kan skubbe pallerne på plads næsten lige hvor du ønsker det. Er der også brug for palleløfter, må du selv kunne hjælpe til. Bor du i Jylland, på Sjælland eller Lolland-Falster, kan du tilkøbe levering med truck ved bestilling.

 

Kan jeg være sikker på at jeres træpiller passer til mit fyr?
Vi sælger træpiller af god kvalitet i 2 størrelser: 6 mm og 8 mm som passer til alle fyr. Med hensyn til brændværdi er der ingen forskel, men nogle stokere skal justeres ind hver gang brændslet skifter vægtfylde, og der er en tendens til at 6 mm har højere vægtfylde. Men der er også stor variation indenfor samme størrelse.

Hvis du har en stueovn/pilleovn, skal du som regel vælge 6 mm træpiller.

 

Skal jeg vælge 6 mm eller 8 mm træpiller?
Træpiller fås med en diameter på 6 eller 8 mm. Med hensyn til brændværdi er det ligegyldigt, men nogle stokere skal justeres ind hver gang brændslet skifter vægtfylde, og der er en tendens til at 6 mm har højere vægtfylde. Men der er også stor variation indenfor samme størrelse. 

Hvis du har en stueovn/pilleovn, skal du som regel vælge 6 mm træpiller.

 

Er træpiller CO2-neutrale?
Man siger at træpiller er et CO2-neutralt brændsel, ud fra den betragtning at hvis træet vælter og rådner op i skovbunden, frigøres den samme mængde CO2 som ved afbrænding.

 

Har træpillernes farve betydning for kvaliteten?
Mørke træpiller kan være en indikation på urenheder, men behøver ikke være det.

 

Hvad betyder slagger?
Der er ingen slaggedannelse ved brug af træpiller fra Højlund Mølle. Hvis man tidligere har brugt træpiller af mindre god kvalitet, kan man have oplevet slagger som små "hårde klumper" der dannes under forbrænding af træpillerne. Slaggerne opstår ved at asken smelter. Det gør den ved forskellige temperaturer, men hvis man køber træpiller med en smeltetemperatur på 1400 grader og derover er man på den sikre side. Man kan altid se vores kvaliteter på hjemmesiden, idet vi offentliggør træpillernes testresultater.

 
Du finder alle træpillerne i vores webshop her